Wasze pytania #1 Stanowiska w firmach związane z wymyślaniem i testowaniem leków

Na naszą skrzynkę na Facebooku regularnie trafiają zapytania dotyczące rozwoju na rynku farmaceutycznym. Zazwyczaj staraliśmy się odpowiadać w wiadomości prywatnej, ale widzimy, że część pytań się powtarza, a na naszym Fanpage na pewno jest grono osób, które chciałoby poznać odpowiedź, a po prostu nie zapytało.

Zapraszamy do zadawania pytań na naszym Fanpage – będziemy starali się w miarę możliwości na nie odpowiadać w formie anonimowej lub nie (to zależy od Was). Możecie do nas pisać też na wspolpraca@innomed.co

Tak więc… zaczynamy. Oto pierwsze pytanie!

„Dzień dobry, piszę do Państwa z pytaniem, jak nazywają się stanowiska w firmach farmaceutycznych, na których odpowiada się za wymyślanie leków, ich testowanie i uzyskiwanie odpowiednich pozwoleń w celu dopuszczenia na rynek. Interesuje mnie także, czy na rynku polskim są firmy oferujące taką pracę, jakie są to firmy, jak wygląda droga rozwoju na podobnych stanowiskach i jakie są wymagania, aby móc w ogóle taką pracę podjąć – lub w jaki sposób do niej dotrzeć (po jakich szczeblach karierowej drabiny).”

Stanowiska w firmach farmaceutycznych nazywają się bardzo różnie. Najłatwiej szukać ofert kierując się nazwami samych działów. Zazwyczaj związane one będą z nazwą Research & Development, a stanowiska mogą mieć w opisie słowa typu „pracownik naukowy”.

Na polskim rynku większość firma ma centra administracyjne, a tylko nieliczne posiadają prawdziwe centra R&D, które szukają naukowców. Wśród liderów, którzy stale zatrudniają na pewno warto wyróżnić:

• Selvita
  • Adamed
  • Polpharma

Istnieje wiele firm, które prowadzą prace rozwojowe nie nad samymi lekami, ale np. nad suplementami diety. W ich przypadku stanowiska także będą związane z hasłami research, development.

Jeśli chodzi o wymagania, to w wielu firmach preferowane jest wykształcenie farmaceutyczne, chemiczne, biotechnologiczne lub pokrewne. Cenione są dodatkowe studia lub kursy – np. na UJ od zeszłego roku dostępne są studia Drug Discovery & Development o których wiele pisaliśmy na naszym blogu (zajrzyj TUTAJ).

Mamy nadzieję, że pomogliśmy!